Nieuws‎ > ‎

Een nieuw recyclagepark voor Koekelare

Geplaatst 9 okt. 2015 09:13 door Patrick Lansens
Momenteel zijn de werken voor de aanleg van een nieuw recyclagepark in de uitbreiding van de ambachtelijke zone in volle uitvoering. Juist naast het park wordt een  loods voor de groendienst en een nutsgebouw voor het personeel van alle buitendiensten gebouwd. De werken werden gegund aan de firma RTS uit Zedelgem voor de prijs van 1.001.902 €, waarop een toelage van 174.856 € wordt gegeven door OVAM. In een latere fase komt ook de dienst openbare werken naar dezelfde site.

 

Om het restafval te verminderen wordt gezocht naar nieuwe recyclagemogelijkheden. Dat betekent ook bijkomende afvalcontainers met als gevolg dat recyclageparken te klein worden.
Bij het vernieuwen van een recyclagepark stelt de overheid subsidies ter beschikking op voorwaarde dat de bezoekers van het recyclagepark voor bepaalde afvalstoffen meebetalen in de verwerkingskost (diftar-systeem). De gemeente Koekelare besliste dan ook om een nieuw recyclagepark aan te leggen waar het diftarprincipe van toepassing is.

 

Diftar betekent dat er voor bepaalde afvalsoorten op het recyclagepark moet worden betaald. Daarom wordt er gebruik gemaakt van weegbruggen om de juiste hoeveelheid te betalen. Afval voorkomen is dus de boodschap! Hoe beter men sorteert hoe goedkoper het recyclagepark zal worden.

 

Het afval wordt in drie groepen gesplitst: groen, oranje en rood. Het afval van de groene groep is altijd gratis. Voor het afval uit de oranje groep krijgt elk gezin jaarlijks een vrijstelling van 1.000 kg. Wie meer aanbrengt betaalt naargelang het gewicht, de weegcomputer houdt alles bij zodat men bij elk bezoek weet hoeveel afval men aanbracht. De rode groep omvat enkel het brandbaar grof vuil (perscontainer) en dat afval is vanaf de eerste kg betalend. Dit is reeds het geval op het huidige recyclagepark sedert 1 juli 2013. De gemeenten zijn trouwens verplicht om vanaf de eerste kg te laten betalen voor dit afval.

De  eID (elektronische identiteitskaart) zal toegang geven tot het recyclagepark. Alle bezoeken worden geregistreerd en worden teruggekoppeld aan de woonplaats.

 

Met het nieuwe recylagepark krijgt Koekelare een zelfde type park als in de omliggende gemeenten en de andere gemeenten die behoren tot het werkingsgebied van MIROM. De opening is voorzien voor het voorjaar van 2016.

Comments