Nieuws‎ > ‎

Gemeenteraad keurt subsidiereglement goed voor de aankoop van herbruikbare luiers

Geplaatst 15 feb. 2020 07:07 door Patrick Lansens
Afvalbeleid is al een tijdje een belangrijk thema in de media. Koekelare wil ook inspanningen leveren en probeert volop in te zetten om het afvalcijfer terug te dringen. “Op deze manier willen we een signaal geven om meer te gaan nadenken over hoe we nog beter kunnen sorteren en hoeveel afval we produceren”, aldus schepen van Leefmilieu Jessy Salenbien.

OVAM legt onze gemeente op om het restafvalcijfer terug te dringen van 173,1 kg naar 136 kg per inwoner tegen 2022. Een sorteeranalyse toonde aan dat er per jaar nog gemiddeld 11,4 kg hygiënische fractie per inwoner in de restafvalzak wordt ingezameld. De herbruikbare luiers zijn een ecologisch alternatief ter vervanging van wegwerpluiers. Bovendien bespaart een gezin er gemiddeld 400 euro mee uit voor het 1ste kind. Voor het 2de en volgende kind gaat dit zelfs tot 1000 euro besparing per kind.

De premie voor de aankoop van herbruikbare luiers en toebehoren bedraagt 50% van het op de originele aankoopfactuur vermelde bedrag, met een maximum van 125 euro.

“We realiseren ons ook wel dat de globale impact van deze premie beperkt zal zijn’, aldus de schepen. ‘In de maatschappij waarin we nu leven zal nu niet massaal terug worden overgeschakeld naar herbruikbare luiers. Maar alle beetjes helpen en we willen vooral ook een signaal geven. Mensen die het doen krijgen een duwtje in de rug.”

Comments