Nieuws‎ > ‎

Gemeente verkoopt 'Hof de Fontein'

Geplaatst 21 nov. 2020 02:12 door Patrick Lansens

De vroegere hoeve ‘Hof De Fontein’ langs de Belhuttebaan werd in 1979 aangekocht door de gemeente en fungeert sedertdien als gemeentelijk depot en opslagplaats voor de dienst openbare werken en de technische dienst. De gemeentelijke voertuigen, machines en gebruiksmaterieel staan in de vroegere stallingen van de hoeve, er is een werkplaats voor de gemeentelijke mekanieker en het erf dient als stapelplaats voor allerlei bouwkundige materialen en voorraden. Het vroegere woonhuis van de hoeve deed dienst als conciërgewoning en werd gehuurd door een werknemer van de dienst openbare werken. Van 1987 tot 1992 zetelde de gemeenteraad gedurende enkele jaren in de ‘beste kamer’ van de woning. Toen de restauratie van de Brouwerij klaar was verhuisden de zittingen naar de vroegere Brouwzaal.

Burgemeester Patrick Lansens: “Zelf heb ik nog 4 jaar de zittingen van de gemeenteraad meegemaakt op deze locatie. We kwamen samen in de vroegere leefruimte van een oude woning, nu bijna ondenkbaar. Voor de gemeenteraden hebben we al lang een nieuw onderkomen, maar sedert vorige maand zijn we nu ook gestart met de bouw van een nieuw onderkomen voor onze technische dienst in de KMO-zone, net naast het nieuwe recyclagepark. Er staat daar ook reeds een loods voor de groendienst. Alle ‘buitendiensten’ van de gemeente worden dus samengebracht in aangepaste functionele gebouwen in de ambachtelijke zone.”

Enkele jaren terug werd een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) gemaakt om de site langs de Belhuttebaan een nieuwe bestemming te kunnen geven: die van een woonzone. De terreinen liggen immers niet alleen langs de Belhuttebaan maar palen ook aan de woonwijk Nieuwenhove. Het nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan kreeg dan ook de passende benaming ‘RUP Nieuwenhove’.

Zoals in de beleidsnota van de meerderheid bepaald wordt de site voor het grootste deel (ca 3.000 m2) verkocht aan een projectontwikkelaar om er een woonproject te realiseren. Er kunnen maximaal 8 woningen gebouwd worden. Een kleiner deel (700 m2) wordt verkocht aan De Mandel, dat er 6 huurflats zal realiseren. Op die manier komt de gemeente weer wat dichter bij het Bindend Sociaal Objectief (BSO) dat opgelegd werd door de Vlaamse overheid.

Burgemeester Patrick Lansens: “De opbrengst van de verkoop komt goed van pas om de nieuwe site in de ambachtelijke zone deels te financieren. Die heeft een kostenplaatje van ruim 1,5 miljoen euro. De projectzone wordt openbaar verkocht via de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid. Iedere projectontwikkelaar kan meedingen. De instelprijs bedraagt 400.000 euro. Daarnaast ontvangen we natuurlijk ook nog een bedrag van de Mandel voor de aankoop van de deelzone waarop zij een project zullen realiseren".

Comments