Nieuws‎ > ‎

Gerestaureerde dokterswoning Proot officieel geopend

Geplaatst 31 jan. 2014 07:22 door Patrick Lansens   [ 31 jan. 2014 07:23 bijgewerkt ]
Op vrijdag 24 januari werd de gerestaureerde dokterswoning Proot officieel geopend door Vlaams minister voor onroerend erfgoed Geert Bourgeois. De restauratiewerken namen een aanvang op 2 juli 2012 en werden voltooid op 18 december 2013. De werken hebben 2,15 miljoen euro gekost. Het gemeentebestuur maakte optimaal gebruik van de subsidiemogelijkheden en wist bijna 1,4 miljoen euro subsidies te verkrijgen. Daardoor werd het gemeentelijk aandeel herleid tot 35% van de totale kostprijs. Bovendien kon de gemeente ook nog eens rekenen op de schenking van wijlen Raf Seys. De kostprijs voor de Koekelaarse belastingbetaler werd daardoor beperkt tot 0,2 miljoen euro!
 
Het Huis Proot neemt straks enkele functies over van het cultureel centrum De Brouwerij. Het wordt de locatie voor officiële ontvangsten, kleinere vieringen en tentoonstellingen. De jaarlijkse zomertentoonstelling vindt er vanaf dit jaar plaats. Er worden verschillende vergaderlokalen en ook een multimediazaaltje ingericht, voor vergaderingen, presentaties, debatavonden enz. Niet alleen de gemeente en de officiële gemeentelijke adviesraden kunnen er gebruik van maken, ook de verenigingen kunnen de lokalen huren. Het vroegere koetshuis van de woning werd omgebouwd tot 2 sociale flats, die zullen verhuurd worden door de gemeente. De tuin, met volledig gerestaureerde serre, wordt een openbaar parkje dat 's avonds wordt afgesloten.
 
 
Op de openingsavond namen burgemeester Patrick Lansens, schepen van cultuur en erfgoed Jessy Salenbien, gedeputeerde voor cultuur en erfgoed Myriam Vanlerberghe en Vlaams minister voor onroerend erfgoed Geert Bourgeois het woord. De academische zitting werd afgesloten met een bijzonder hoogstaand optreden van Stephanie Proot, halve finaliste van de Koningin Elisabeth wedstrijd 2013. Stephanie is de achterkleindochter van dr. René Proot, die de woning bouwde.
 
 
Comments