Nieuws‎ > ‎

Koekelare maakt verder werk van waterzuivering

Geplaatst 28 okt. 2013 07:51 door Patrick Lansens   [ 28 okt. 2013 07:55 bijgewerkt ]

De NV Aquafin, de gemeente Koekelare en Infrax hebben een gecombineerd dossier klaar om een groter deel van het Koekelaarse afvalwater naar het zuiveringsstation langs de Moerestraat te brengen. De werken, geraamd op ruim 2 miljoen euro en grotendeels bekostigd door Aquafin, moeten midden 2014 een aanvang kunnen nemen.

 

Enkele jaren terug bouwde de NV Aquafin een gloednieuw zuiveringsstation langs de Moerestraat. Er werd toen ook een collector aangelegd om een groot deel van de vuilvracht van Koekelare-centrum te ‘collecteren’ of verzamelen en naar dit zuiveringsstation te brengen.

 

Thans is het dossier klaar voor een bijkomende collectortak naar De Mokker. Bedoeling is om zoveel mogelijk afvalwater van De Mokker naar hetzelfde zuiveringsstation te brengen via het pompstation op de Bisschophoek. Aquafin legt daartoe een collectortak aan die vertrekt aan dit pompstation, dwars door de velden gaat en daarbij de Oostmeetstraat dwarst, tot aan het kruispunt van de  Binnenstraat en de Westmeetstraat.

 

In het kader van dit dossier worden enkele rioleringswerken uitgevoerd om vuil en proper (regen)water zoveel mogelijk van elkaar te scheiden. Er komt een gescheiden rioleringsstelsel in het eerste deel van de Hovaerestraat en een deel van de Westmeetstraat. Ook de Kleine Catstraat krijgt een dubbel rioolstelsel zodat de verbinding gemaakt wordt tussen de vroeger reeds vernieuwde Pottebezemstraat en de ook al ‘gescheiden’ verkaveling De Belofte.

 

Omdat de toegang tot de wijk De Bisschophoek in het verleden al vaak een kritiek punt was bij hevige waterval, met reeds vaak problemen, wordt de Plaatsebeek op de Bisschophoek terug open gemaakt en verbreed, zodat de buffercapaciteit aanzienlijk zal toenemen. Ook de Westmeetbeek op De Mokker wordt om dezelfde redenen verbreed en verdiept.

 

De gemeente Koekelare betaalt 185.851 € in deze werken op een totaal kostenplaatje van 2.081.921 €.

Comments