Nieuws‎ > ‎

Kom een kijkje nemen in het volledig vernieuwd Fransmansmuseum!

Geplaatst 25 dec. 2016 05:30 door Patrick Lansens

Het Koekelaarse Fransmansmuseum opende de deuren in 1993 en is een eerbetoon aan de seizoensarbeiders uit de streek. Het museum is een van de weinige tentoonstellingen wereldwijd die het onderwerp seizoensarbeid behandelt.

De werking en uitstraling van het Fransmansmuseum was aan vernieuwing toe. Het museum was in 23 jaar inhoudelijk nauwelijks veranderd. De tentoonstelling bleef grotendeels dezelfde. De globale aanblik was verouderd. Zowat iedereen die ook maar enige interesse heeft in de regio en daarbuiten had het museum bezocht.

Bij de provincie konden tot dit jaar nog subsidies bekomen worden voor investeringen in publieksgerichte erfgoedprojecten. Het schepencollege maakte dan ook nog snel gebruik  van deze mogelijkheid om een subsidieaanvraag in te dienen.

Het college diende een project in met een totaal geraamde kostprijs van 261 149 € en kon de  maximaal voorziene subsidie van 50% van de kostprijs binnenrijven, hetzij 130 574,50 €.

Schepen voor cultuur en erfgoed Jessy Salenbien is bijzonder tevreden: ‘We zullen binnenkort twee volledig vernieuwde musea hebben op onze brouwerijsite. Daarmee zullen we terug goed  zitten voor pakweg de komende 15 jaar.’
Het nieuwe Fransmansmuseum zal een volledig nieuwe inhoud hebben en zal een bezoek dan ook zeker waard zijn. Men kan met een groep een gids vastleggen of individueel gebruik maken van 'audioguides'.

De werken zijn volop in uitvoering en moeten afgerond worden tegen eind februari 2017. Vanaf dinsdag 7 maart is het museum terug open voor het publiek. Op zaterdag en zondag 18 en 19 maart wordt een open deur georganiseerd voor alle inwoners van Koekelare. Meer info via het gemeentelijk informatieblad De Roepsteen.

Comments