Nieuws‎ > ‎

NIEUWE BUSLIJNEN VERBINDEN EIND VOLGEND JAAR KOEKELARE MET TORHOUT, DIKSMUIDE EN OOSTENDE

Geplaatst 1 jul. 2020 05:57 door Patrick Lansens

Na vele jaren ijveren voor meer openbaar vervoer in Koekelare ziet het er met het goedkeuren van het nieuwe openbaar vervoersplan Westhoek eindelijk rooskleuriger uit.

Waar niemand na al die jaren nog in geloofde, komt er dus vanaf december 2021 nu toch nog: nieuwe lijnen naar Diksmuide, Torhout en Oostende. Nieuwe buslijnen zullen vanaf december 2021 Koekelare rechtstreeks met Torhout, Diksmuide en Oostende verbinden. Dat is een van de gevolgen van het nieuwe openbare vervoerplan van de regio Westhoek en betekent een serieuze verbetering voor de gemeente.

Koekelare is van oudsher al slecht bedeeld inzake openbaar busvervoer. Vroeger waren er nog regelmatiger verbindingen naar Diksmuide, Oostende en Brugge, maar die zijn sterk afgebouwd. Ook de belbussen rijden minder frequent. Zo zijn onze bewoners in een mobiliteitsarmoede terecht gekomen.

Koekelare drong in de vervoerregioraad Westhoek onder andere aan op een betere verbinding naar de kernen van Diksmuide, Torhout en Oostende. Er zijn heel wat vervoersnoden naar deze kleinstedelijke centra in de buurt. In Diksmuide hebben we verschillende scholen en een station, in Torhout hebben we naast die zaken ook nog een ziekenhuis… Een belangrijke verbinding dus, die eind volgend jaar dus wordt versterkt met een buslijn. Maar dat is niet alles. Ook aan de kleinere deelkernen (Bovekerke, Zande, Moere, De Mokker) werd gedacht. Zij zullen naast enkele reguliere lijnen via Vervoer op Maat, nieuwe mobipunten en een systeem van flexibele kleine bussen op hun bestemming kunnen raken.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit nieuwe plan in december 2020 zou uitgerold worden, maar doordat verschillende regio’s in Vlaanderen niet klaar waren en door de huidige coronacrisis wordt de startdatum opgeschoven naar december 2021.

Koekelare-Diksmuide en Koekelare-Torhout

De nieuwe busverbinding Diksmuide-Torhout zal via Beerst, Leke, De Mokker, Koekelare, Ichtegem en het ziekenhuis Torhout bereiken. Hij zal veertien keer per dag heen en weer rijden tussen Diksmuide en Torhout en dit zes dagen per week, dus ook op zaterdag. Dit opent perspectieven voor zowel de schoolgaande jeugd als voor de volwassenen die de wekelijkse marktdag of het ziekenhuis in Torhout willen bezoeken.

Koekelare - Oostende

Een andere oud zeer in Koekelare is het gebrek aan een verbinding met Oostende. Men plant een volledig nieuwe buslijn naar Oostende die Koekelare als start- en eindpunt heeft en die vervolgens Ichtegem centrum en Eernegem centrum aandoet. Deze nieuwe lijn zal elke dag en om het uur Koekelare met Oostende verbinden dus ook op zondag. Voorts zal de combinatie van deze nieuwe lijn 50 en huidige lijn 51 vanaf Eernegem-centrum een nieuw tracé krijgen en op een halfuursfrequentie rijden via Westkerke en Gistel naar Oostende. De reistijd Koekelare-Oostende blijft zo ruim onder het uur wat zeker niet slecht is, gerekend dat men vaak net na de Kromme Elleboog op de Torhoutsesteenweg al staat aan te schuiven met de wagen. Bovendien zal in Westkerke een gegarandeerde overstap mogelijk zijn op een snelle verbinding richting Brugge.

Vervoer op Maat

Het concept van basisbereikbaarheid houdt ook in dat alle haltes die niet op een reguliere buslijn liggen met het nieuwe plan komen te vervallen. Men mag de impact hiervan dus niet onderschatten. Om een performant openbaar vervoer te kunnen garanderen en zeker in onze landelijke regio komen er daarom wel mobipunten in alle deelgemeenten en een nieuwe, fijnmazige vervoerslaag naast de reguliere buslijnen: het Vervoer op Maat. Vervoer op Maat zal het vervoer garanderen tussen kleine kernen of van kernen naar reguliere buslijnen toe. Het zal er voor zorgen dat de middelen die er zijn echt worden ingezet waar reizigerspotentieel is. Bij al deze veranderingen zal je voor het eerst ook een reguliere bus kunnen nemen in Zande én Moere richting Gistel. Elke kern in Koekelare zijnde het centrum, Bovekerke, Zande en De Mokker krijgt dus volgend jaar een mobipunt. In het mobipunt Koekelare centrum is zelfs voorzien dat er twee deelwagens komen. Eén elektrische en één conventionele deelwagen.

Comments