Nieuws‎ > ‎

Nieuw Käthe Kollwitz Museum officieel geopend

Geplaatst 24 feb. 2014 05:53 door Patrick Lansens   [ 24 feb. 2014 05:54 bijgewerkt ]

Op de foto: minister Geert Bourgeois opent het nieuwe museum met naast hem de Duitse ambassadeur en de commisaris-generaal voor de herdenking van WO I, de gouverneur, de burgemeester, de andere leden van het schepencollege en de voorzitter van de gemeenteraad.

 
Hoog bezoek op vrijdag 21 februari 2014 in Koekelare. De Duitse ambassadeur Eckaert Cuntz was samen met Vlaams minister voor toerisme  Geert Bourgeois aanwezig voor de opening van het volledig vernieuwde Käthe Kollwitz Museum. Ook de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé en de commissaris-generaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, Paul Breyne, waren present.
 
Het Museum, dat vroeger alleen via een steile trap te bereiken was, kreeg een nieuwe, beter toegankelijke locatie op de Moutvloer van de Brouwerij. Bovendien werd het inhoudelijk volledig anders ingevuld. Vroeger lag de nadruk op het louter tentoonstellen van werken. Het verhaal van Käthe Kollwitz wordt nu interactief gebracht en is opgebouwd rond 3 thema's. Zowel kunst, geschiedenis, grote emoties (oorlogen die de geschiedenis veranderen maar ook veel mensenlevens kosten), wereldbeeld (oorlog en pacifisme) als metier van een kunstenaar komen aan bod. Negen originele etsen zijn te bewonderen in combinatie met een film, interactieve schermen, foto's, slideshows en tal van teksten.

Het nieuwe museum en de verbouwingen aan de brouwerij (er kwam onder meer een permanent bemand nieuwe onthaalkantoor beneden in de centrale inkomhal) konden rekenen op 325.800 euro subsidies van Toerisme Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen. Bijna 200.000 euro uit de nalatenschap van Raf Seys, die destijds aan de basis lag van het museum, werd gebruikt om het gemeentelijk aandeel te bekostigen. Vermits het totale kostenplaatje 536.000 euro bedraagt betekent dit dat de verbouwingen en het nieuwe museum de Koekelaarse belastingbetaler nauwelijks iets gekost hebben.
 
Met het nieuwe museum hoopt de gemeente een mooie stek te veroveren in het toeristisch aanbod binnen de Westhoek.
Comments