Nieuws‎ > ‎

Opening nieuw recyclagepark

Geplaatst 6 mrt. 2016 08:03 door Patrick Lansens
Op vrijdagavond 4 maart 2016 vond de plechtige opening plaats van het nieuwe recyclagepark, de nieuwe loods voor de groendienst en het nieuwe nutsgebouw met bureau, vergaderlokaal, kleedruimten en sanitair voor de medewerkers van het recyclagepark, de groendienst en naar de toekomst toe ook de dienst openbare werken.

 

Het nieuwe recyclagepark is veel ruimer dan het vorige en werkt volgens het diftar principe: de vervuiler betaalt, één van de fundamenten van het Vlaamse afvalstoffenbeleid. Wie nadenkt over zijn of haar consumptiegedrag betaalt niets, wie nog steeds achter niets kijkt en ongebreideld afval produceert zal straks wel degelijk iets betalen. Ervaringen met andere parken in de regio wijzen uit dat meer dan 90% van de bevolking niet meer betaalt dan op een niet-diftar park.

 

Het was evenwel hoog tijd dat dit nieuw recyclagepark in Koekelare er kwam. Door de komst van verschillende diftar parken in omliggende gemeenten was er de jongste jaren onmiskenbaar een afvalstroom van andere gemeenten richting Koekelare op gang gekomen. Het was immers een koud kunstje om, ondanks de reglementaire bepalingen en ondanks de controles, toch niet-Koekelaars afval via inwoners op het recyclagepark aan te bieden. Met dit nieuwe recyclagepark moet het ‘afvaltoerisme’ tot staan worden gebracht. De Koekelaarse inwoner draait immers op voor dat afval.

 

De aanleg van dit nieuw recyclagepark is het eerste luik van een globaler project in de nieuwe ambachtelijke zone. De gemeente Koekelare verwierf er een terrein van ruim 9400 vierkante meter via de WVI om in de toekomst alle buitendiensten van de gemeente samen te brengen op één locatie. In een latere fase zal ook de dienst openbare werken er ook een onderkomen vinden, op het perceel links van het nieuwe recyclagepark en de nieuwe loods voor de groendienst. Het nutsgebouw werd daar alvast meteen op ontworpen. Het is met andere woorden momenteel veel te groot voor het personeel dat er nu reeds werkt, maar het is op maat gemaakt voor op termijn al de buitendiensten.

Comments