Nieuws‎ > ‎

Opening van de fietsroute 14-18 Käthe Kollwitz

Geplaatst 29 aug. 2015 11:44 door Patrick Lansens   [ 29 aug. 2015 11:49 bijgewerkt ]
Op zaterdag 29 augustus werd de nieuwe Käthe Kollwitz fietsroute officieel geopend door schepen voor toerisme Jessy Salenbien en gedeputeerde voor toerisme Franky De Block.
 
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met de betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.


De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De lusvormige routes verbinden talloze monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de verschrikkelijke oorlogstijd herinneren.

 

De Käthe Kollwitz fietsroute start aan de brouwerijsite, waarin het vernieuwde Käthe Kollwitzmuseum is gehuisvest. Van daaruit gaat het naar het Oosthofpark, een site met een rijke historie. Wat verder komen we op De Lange Max-site, een niet te missen plaats van het westelijk front.

 

Verder in de route komen we bij de Hovaeremolen die door de Duitse bezetters werd gebruikt als waarnemingspost en via het Praatbos komen we aan de Duitse militaire begraafplaats, waar het Treurend Ouderpaar te bewonderen is.

 

Via het arboretum komen we in Bovekerke. Belgische, Franse en Marokkaanse soldaten bezetten destijds De Platse van Bovekerke en na wederzijds geweervuur trokken de geallieerden zich terug tot Werken en bezetten de Duitsers het dorp. De Sint-Gertrudiskerk en de meisjesschool werden onder andere ingericht als hospitaal en de gemeentelijke jongensschool als paardenstal.

Comments