Nieuws‎ > ‎

Patrick Lansens is 25 jaar burgemeester van Koekelare

Geplaatst 15 feb. 2020 07:24 door Patrick Lansens

Op 1 januari 2020 was Patrick Lansens 25 jaar burgemeester van Koekelare. In de gemeenteraad van 27 januari werd hij daarvoor, tot zijn eigen verrassing, in de bloemen gezet.

Voorzitter van de gemeenteraad Kelly Tanghe: “25 jaar burgemeester zijn, het is niet velen gegeven. Hij mag dit jaar terugblikken op een zeer mooie politieke carrière, waarbij hij de kans kreeg om echt zijn stempel te drukken op onze gemeente. Bij zeer veel verwezenlijkingen die van Koekelare gemaakt hebben tot wat het vandaag is, was hij de sturende kracht.”

Het begon allemaal in 1988, toen was Patrick Lansens amper 24 jaar. Van op de 6de plaats op de toenmalige SP Lijst werd hij meteen schepen. Na de verkiezingen van 1994 werd hij als nieuwe lijsttrekker meteen burgemeester. En dat bleef hij tot op vandaag.

Kelly Tanghe: “Hij heeft voor iedereen een luisterend oor, respect voor goede argumenten en stippelt het beleid niet uit tussen pot en pint. Hij is geen tafelspringer, maar een stille kracht. Alles wordt financieel getoetst, om zoveel mogelijk te verwezenlijken, zonder de begroting te laten ontsporen. Integendeel, onder zijn bewind werd de schuld van de gemeente stelselmatig afgebouwd.”

Zijn aanpak sloeg aan bij de bevolking. In 2000 ging de SP.A in Koekelare van 18 naar 33% en kreeg 7 zetels. Patrick Lansens brak zelfs het record van voorkeurstemmen want behaalde maar liefst 1738 stemmen. In 2006 ging het naar 37%. Ondertussen was Koekelare uitgegroeid tot een bloeiende gemeente vol nieuwe faciliteiten: buitenschoolse kinderopvang de Buidel draaide op volle kracht, de cultuurzaal De Balluchon werd gebouwd, alsook het nieuwe gemeentehuis, de vroegere maalderij Pyck werd omgebouwd tot muziekschool, de bouw van de nieuwe sporthal, de scouts en de KLJ kregen nieuwe gebouwen, serviceflats werden opgericht, wegen werden vernieuwd, waaronder de Ringlaan, en fietspaden werden aangelegd.

De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 beloofden echter een dubbeltje op z'n kant te worden, alles of niets, burgemeester of oppositielid. Maar opnieuw kon Patrick Lansens op zijn team en de bevolking rekenen met een monsterscore tot gevolg. Maar liefst 39,2% van de stemmen, 9 zetels voor de SP.A en 2050 voorkeurstemmen voor Patrick. Hij nam als ancien de verantwoordelijkheid om een zo goed als onervaren college te leiden naar een succesvolle legislatuur. Veel nieuwe schepenen, maar ook zeer veel nieuwe verwezenlijkingen waren het resultaat : de dorpskernrenovatie Zande, het Huis Proot, het vernieuwde Käthe Kollwitz museum, de heraanleg van de Oostmeetstraat, de uitbreiding van de Buidel, het nieuwe recyclagepark... het werd weer een lange lijst.

Bij de recente verkiezingen van 2018 kregen de burgemeester en zijn partij opnieuw het vertrouwen van de bevolking met deze keer een absolute meerderheid. 

Comments