Nieuws‎ > ‎

Restauratiedossier voor vroegere rijkswachtkazerne goedgekeurd

Geplaatst 18 dec. 2018 03:05 door Patrick Lansens
In de laatste gemeenteraad van deze legislatuur werd het dossier voor de restauratie van de vroegere rijkswachtkazerne langs de Oostmeetstraat behandeld. Dit historische gebouw is geklasseerd als monument en dient dus bewaard te worden voor het nageslacht.

De jongste maanden werd hard gewerkt om nog voor het einde van het jaar een restauratiedossier te kunnen indienen bij de diensten van Erfgoed. Vanaf volgend jaar verlaagt het subsidiepercentage immers. Dossiers die nog dit jaar worden ingediend kunnen rekenen op het huidige percentage (80% op alles wat restauratie is).

Het dossier voorziet alle noodzakelijke verbeterings-, herstellings- en bestendigingswerken om de toekomst van het monument te garanderen. De erfgoedwaarden worden hersteld in de oorspronkelijke staat.

Het gebouw zal worden gebruikt voor meerdere doeleinden. De brandweer zal op de gelijkvloerse verdieping een verpozingsruimte hebben, een vergaderruimte, een ruimte voor de dispatching en een wachtruimte.

Het eerste verdiep zal worden voorzien als een dagbestedingsruimte met keuken, sanitair en rustruimtes. Tordale van Torhout wenst in de toekomst dagondersteuning in onze gemeente aan te bieden. Momenteel is dat gestart in huis Proot met 1 dag in de week maar dat wensen ze uit te breiden naar een volle week. De gemeente zal deze ruimte verhuren aan Tordale.

Naar de toekomst toe is het de bedoeling om achter het historisch gedeelte een nieuw volume te creëren voor de Brandweer, als overgang tussen de loodsen voor de voertuigen en het historisch gebouw. In dit nieuw volume komen kleedkamers (m/v), sanitair (m/v), en een opleidingslokaal. Dit nieuw volume zal voor een groot deel transparant zijn en aldus de achtergevel van het beschermde monument maximaal tot zijn recht laten komen.

In het tussenvolume zal een lift worden voorzien die op elke verdieping zal stoppen, om zo een voorbeeld te zijn om te streven naar een toegankelijke gemeente.

Hiermee wordt de historische dienstverleningsfunctie bevestigd en krijgt het gebouw ook een sociale functie.

De raming bedraagt 928.032 euro. Daarop wordt een toelage verwacht van 311.340 euro. Gezien het nog een 5-tal jaar kan duren vooraleer de werken van start kunnen gaan omdat we wachten tot de subsidie wordt toegekend, hebben we rekening gehouden met een eventuele prijsstijging waardoor er ruim werd geraamd. 

Comments