Nieuws‎ > ‎

Restauratie van het gemeentehuis klaar tegen mei

Geplaatst 15 feb. 2020 07:37 door Patrick Lansens
Het geklasseerde deel van het gemeentehuis is al maanden volledig ‘ingepakt’. De firma Monument nv is volop bezig met de restauratie van dit beschermde gebouw. De werken zitten op schema en moeten tegen mei voltooid kunnen worden. Op 12 juni wordt het vernieuwde gebouw in de kijker gezet met een receptie voor alle inwoners op het marktplein.

“Na de restauratie van de dokterswoning Proot is het gemeentehuis nu aan de beurt. We willen ons bouwkundig erfgoed goed bewaren. Het zijn prachtige gebouwen in onze dorpskern”, aldus schepen van erfgoed Jessy Salenbien.

“Het gebouw was energieverslindend en daarom was het toch wel dringend aan restauratie toe. Het baksteenmetselwerk en de natuursteen in de gevels werden gereinigd, waar nodig werd het voegwerk nagekeken. Het dak werd vernieuwd, de leien en nokken werden volledig vervangen. We herstelden het onderdak en er werd isolatie aangebracht. Ook de smeedijzeren dakornamenten werden gerestaureerd en het zinkwerk werd volledig vervangen. Daarnaast worden vooral de houten delen in de gevels, de ballustrades en het andere buitenschrijnwerk momenteel aangepakt. Bepaalde ramen worden gerenoveerd, andere worden volledig vervangen.”

“Het doel van deze restauratie is dus vooral dat het gebouw energiezuiniger moet worden, naast het feit dat het beschermd bouwkundig erfgoed is. Voor de werknemers van de gemeentelijke administratie zal het alvast een aangenamere werkomgeving worden want voordien was er overal enkel glas, ramen en deuren vertoonden spleten en het dak was niet geïsoleerd”, besluit schepen Salenbien. 

Comments