Nieuws‎ > ‎

Restauratie van het gemeentehuis moet in het voorjaar 2019 kunnen starten

Geplaatst 27 dec. 2018 12:34 door Patrick Lansens

Het grootste project dat gebudgetteerd werd voor 2019 is de restauratie van het gemeentehuis op het Sint-Maartensplein. Aan de uitgavenzijde is 1.140.000 euro voorzien, met aan de inkomstenzijde een verwachte toelage van 735.000 euro.


Het restauratiedossier werd reeds in 2013 ingediend maar pas dit voorjaar werd de subsidie door de minister bevoegd voor Erfgoed definitief toegekend (MB van 19 maart 2018). 
De openbare aanbesteding vond plaats op dinsdag 4 december. Er werden 4 offertes ingediend. Het schepencollege wil de werken binnenkort gunnen zodat ze kunnen starten in het voorjaar van 2019. Er zijn 300 kalenderdagen voorzien voor de uitvoering ervan.

De brouwerswoning, naar een ontwerp van de Brugse architect Dewulf (circa 1900), is sinds 1974 in gebruik als gemeentehuis. Anno 2009 krijgt ze links een aansluitende vleugel. De sierlijke achtergevel van het brouwershuis ziet uit op het parkdomein van de voormalige brouwersfamilie. De trappenhal (torenvolume) biedt een mooi gezicht op dit park (tegenwoordig het gemeentelijk openbaar park ‘de Mote’). Dit herbestemde herenhuis in een eclectische stijl herinnert aan de cottage-architectuur. Het interieur is gaaf bewaard.

‘Na de restauratie van de dokterswoning Proot is het gemeentehuis aan beurt. ‘We willen ook met dit dossier ons bouwkundig erfgoed goed bewaren. Het blijven trouwens prachtige gebouwen in onze dorpskern’, stelt schepen van erfgoed Jessy Salenbien.

‘Het gebouw is energieverslindend en daarom is het nu toch wel dringend aan restauratie toe. Het baksteenmetselwerk en de natuursteen in de gevels zullen worden gereinigd, waar nodig zal het voegwerk worden nagekeken. Het dak wordt vernieuwd, de leien en nokken worden volledig vervangen. We herstellen het onderdak en er zal isolatie worden aangebracht. Ook de smeedijzeren dakornamenten worden gerestaureerd en het zinkwerk wordt volledig vervangen.

De restauratie houdt vooral in dat de houden delen in de gevels, de ballustrades en het andere buitenschrijnwerk wordt aangepakt. Bepaalde ramen worden gerenoveerd, andere worden volledig vervangen.’

'Het doel van deze restauratie is dus vooral dat het gebouw energiezuiniger moet worden, naast het feit dat het een beschermd dorpszicht is. Voor de werknemers zal het alvast een aangenamere werkomgeving worden want momenteel is er overal enkel glas, ramen en deuren vertonen spleten en het dak is niet geïsoleerd. We plaatsen dubbele beglazing in het nieuw schrijnwerk en plaatsen vacuümbeglazing in het schrijnwerk van de wintertuin. In de noordgevel (voorgevel) voorzien we enkel glas en voorzetbeglazing voor het schrijnwerk’, besluit burgemeester Patrick Lansens.

Comments