Nieuws‎ > ‎

Restauratiewerken gemeentehuis zijn voltooid

Geplaatst 9 jun. 2020 11:52 door Patrick Lansens
De aannemer heeft de stellingen rond het Koekelaarse gemeentehuis volledig verwijderd. De werken zijn immers voltooid. Het statige volledig opgefriste bouwwerk prijkt nu in volle glorie op het marktplein.

De werken namen een aanvang op 3 juni 2019 en hebben 1 jaar geduurd. Het resultaat mag gezien worden: de gevels werden gereinigd, alle houtwerk werd gerestaureerd of volledig vernieuwd en natuurlijk opnieuw geschilderd, het dak is volledig vernieuwd.

Ondanks de Coronacrisis liepen de werken maar enkele weken vertraging op. De aannemer, NV Monument Vandekerckhove, die eerder ook al Huis Proot restaureerde, leverde goed werk. Het gaat om een aanzienlijke investering van ruim 1 miljoen euro (1.021.515 euro) maar daarop kregen we gelukkig 720.969 euro restauratiepremie van de Vlaamse overheid.

De vroegere brouwerswoning is 120 jaar oud.  Het gebouw is sinds 1974 in gebruik als gemeentehuis. In 2009 werd links ervan een volledig nieuwe vleugel gebouwd om het groeiend aantal administratieve personeelsleden te kunnen huisvesten. De Mote, nu ook eigendom van de gemeente, was het parkdomein van de voormalige brouwersfamilie. Dit herenhuis in een eclectische stijl herinnert aan de cottage-architectuur.

Het gemeentehuis werd op 5 maart 2012 bij Ministerieel Besluit beschermd als monument.

We hebben van de restauratie gebruik gemaakt om het gebouw energiezuiniger te maken. Tot voor kort was er nog overal enkel glas. We plaatsten overal dubbel glas en het dak werd naar aanleiding van de vernieuwing ook beter geïsoleerd. Door de vernieuwing van heel wat ramen en deuren sluiten deze nu beter aan en behoren de vele kieren en spleten, waarlangs heel wat tocht binnen kwam, tot het verleden. Het wordt dus ook vooral aangenamer werken voor onze administratief medewerkers.

De gemeente Koekelare heeft enkele pareltjes aan bouwkundig erfgoed in haar patrimonium. De Brouwerij en Huis Proot zijn de meest bekende. Het ‘oud’ gemeentehuis is een beeldbepalend element op ons marktplein. Het is evident dat het moet bewaard blijven. Naar aanleiding van de voltooiing van de werken zouden we er op 12 juni een groots volksfeest van maken op het marktplein. Iedereen zou uitgenodigd worden voor een gratis receptie en de voorbereidingen daarvoor waren al gestart. Maar de COVID-19 pandemie gooit roet in het eten, massabijeenkomsten zijn nu niet aan de orde.

Comments