Nieuws‎ > ‎

Vernieuwing Oostmeetstraat start in de lente van 2014

Geplaatst 28 okt. 2013 08:18 door Patrick Lansens   [ 28 okt. 2013 08:26 bijgewerkt ]

In de gemeenteraad van maandag 21 oktober wordt het dossier voor de vernieuwing van de Oostmeetstraat en de Nieuwstraat goedgekeurd. Met deze werken zal een belangrijk deel van het centrum opgewaardeerd worden.

 

Het wegdek van het centrumgedeelte van de Oostmeetstraat, dat bestaat uit mozaïekkasseitjes, ligt er al een hele tijd erbarmelijk bij. Na wat lap- en tapwerk in de jongste jaren drong een volledige heraanleg zich op. De financiële middelen voor de vernieuwing werden door de nieuwe meerderheid SP.A/N-VA meteen voorzien in het budget van 2013. Na een inspraak- en overlegmoment met de bewoners werd de jongste maanden hard gewerkt aan het afronden van het definitief ontwerp. Dat is inmiddels klaar. De werken gaan nu in openbare aanbesteding en moeten begin 2014 kunnen toegewezen worden aan een aannemer. In maart/april moeten de werken kunnen starten, de betere periode, vlak na de winter, om rioleringswerken aan te vangen.

 
De Oostmeetstraat en de Nieuwstraat krijgen een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel en een volledig nieuw wegdek en voetpaden. Alle nutsleidingen worden ondergronds gebracht en er komen nieuwe verlichtingspalen. De Oostmeetstraat is onvoldoende breed om er fietspaden aan te leggen, er dient dan ook geopteerd voor “gemengd verkeer” zoals in de Noordomstraat. Wel wordt van deze wegenwerken gebruik gemaakt om het fietspad in de bocht van de Ringlaan (ter hoogte van Delhaize) verder door te trekken. De gemeente koopt daar een strook grond aan om dit mogelijk te maken.

 

Het deel tussen de Noordomstraat en het kruispunt met de Nieuwstraat wordt aangelegd in Hollandse klinkers. Het kruispunt en de uitrit van de brandweer, waar veel gemaneuvreerd wordt, in stempelbeton. Het andere deel tot aan de Ringlaan en de Nieuwstraat krijgen een asfaltbestrating. De voetpaden worden overal aangelegd in betontegels, voor de parkeerstroken worden de mozaïeken herbruikt die nu nog in de straat liggen. Het overschot aan mozaïekkeien wordt verkocht.”

 

De riolerings- en wegeniswerken werden geraamd op ca. 1,2 miljoen € waarvan 0,9 miljoen € ten laste van de gemeentekas. Infrax komt tussen in een deel van de rioleringswerken. Het ondergronds brengen van de nutsleidingen en het plaatsen van de nieuwe openbare verlichting kost 27.000 €.

 

De werken worden uitgevoerd in 3 fasen die in elkaar overvloeien. Er wordt gestart aan de Ringlaan en van daaruit richting Nieuwstraat. Zonder grote tegenslagen moeten de werken kunnen voltooid worden tegen de winter van 2014.

Comments