Verkiezingen‎ > ‎

Lijst van de burgemeester / SP.A is er klaar voor

Geplaatst 13 jul. 2018 06:10 door Patrick Lansens   [ 13 jul. 2018 06:30 bijgewerkt ]


Op woensdag 27 juni hebben wij als eerste Koekelaarse partij onze lijst bekend gemaakt voor de gemeenteraads-verkiezingen van 14 oktober. Die dag worden de kaarten geschud voor de komende 6 jaar.  

De Lijst van de Burgemeester/SP.A bepaalt al bijna 24 jaar het beleid in Koekelare. In die periode is er in Koekelare veel veranderd, daar is iedereen het over eens. Tal van projecten werden tot een goed einde gebracht. Niet alleen straten of dorpskernen werden vernieuwd. De socio-culturele, administratieve, toeristische, jeugd- en sportvoorzieningen gingen er met rasse schreden op vooruit.

Zes jaar geleden stelden we nog dat het een hele uitdaging zou worden, met de moeilijke economische context waarin we ons toen bevonden, om het in de periode 2013-2018 even goed te blijven doen: veel realiseren, een dynamische gemeente blijven en toch de financiën even gezond houden.

Op vandaag kunnen we stellen dat we daarin beter dan verwacht geslaagd zijn. Wat we beloofd hadden in ons meerjarenprogramma werd ook uitgevoerd. Maar we gingen er 6 jaar geleden van uit dat we de lage schuld niet zouden kunnen aanhouden. Wel, op vandaag is die schuld nog altijd even laag als toen. Een globaal rapport waar we fier op zijn!

In het voorjaar van 2018 werd de gemeente- en stadsmonitor gepubliceerd. Daarin werden de Vlaamse gemeenten gequoteerd op tal van voorzieningen. Maar er werd ook gepeild naar de tevredenheid van de inwoners. Koekelare scoorde hierin heel goed, meer nog, op tal van items scoorden we in de top van Vlaanderen. Maar liefst 96% van de inwoners woont graag in Koekelare, 87% is tevreden over de gemeente. Inzake voorzieningen (sport, jeugd, cultuur, loket, speelpleinen, huisvuilophaling, informatie, …. globaal aanbod) scoorden we cijfers van 87 tot 95% tevredenheid.

We mogen dan ook hoopvol zijn voor 14 oktober. Want uit datzelfde rapport bleek bovendien dat 57% veel vertrouwen heeft in het gemeentebestuur, met nog eens 35% dat zich daarin ‘neutraal’ opstelt. Het gemiddelde in Vlaanderen bedraagt 35%. Die 57% staat bovendien in schril contrast met het vertrouwen van de inwoners van Koekelare in de federale (9 %!) en Vlaamse overheid (22 %!).

Daaruit bleek nog maar eens wat je ook algemeen hoort bij onze inwoners. Kiezen op lokaal niveau is totaal anders dan kiezen voor het hogere niveau. Lokaal wordt gekozen voor mensen, niet voor kleuren. Voor bekwaamheid en betrouwbaarheid. Voor mensen met het juiste profiel om de gemeente te leiden en mee te besturen.

 

Wij hebben een goed uitgebalanceerd team samengesteld voor de volgende beleidsperiode. Een team dat een goede mix is:

-         10 vrouwen, 9 mannen

-         13 mensen die vorige keer kandidaat waren, 6 nieuwelingen

-         Goede geografische spreiding, alle deelkernen vertegenwoordigd: Koekelare, Bovekerke (3), De Mokker (3) en Zande (1)

-         Goede leeftijdsspreiding (min 21 – max 70 jaar)

-         Ruime variatie qua opleidingen en ervaringen

-         Ruime vertegenwoordiging in het verenigingsleven

-         Een ploeg die reeds een mix is van mensen uit verschillende geledingen: SP.A'ers maar ook heel wat 'verruimers'

-         Ruime bestuurservaring, we kennen de gemeente en haar financiën door en door.

 

Een team dat in het recente verleden schitterend gepresteerd heeft bij verkiezingen:

-          2000: 33% - 7 zetels

-          2006: 37% - 7 zetels

-          2012: 39 % - 9 zetels

 

Wij werken momenteel volop aan ons nieuw programma voor de periode 2019-2024. Een programma dat er komt op basis van onze ruime ervaring (Waar is nog nood aan in Koekelare? Wat kan nog beter?). Maar ook op basis van wat wij horen bij onze inwoners en het verenigingsleven. Op basis ook van de vele memoranda die wij ontvangen hebben van diverse belangengroepen.

Onze ambitie voor 2018: opnieuw beter doen dan vorige keer! Dat betekent dat wij voor minimum 40% gaan. Het aantal zetels heb je in ons kiessysteem niet  in de hand. Je kan 40 % halen en maar 8 zetels hebben en 39 % zoals vorige keer en er 9 behalen. Dat hangt af van het aantal lijsten en de verhoudingen tussen die lijsten. Het aantal zetels hangt niet alleen af van wat de eigen lijst behaalt.

We zijn ervan overtuigd dat we een heel goed team hebben. Een team dat nog sterker is dan in 2012. Een team met nog meer uittredende mandatarissen enerzijds en nog sterker in de breedte anderzijds door een gericht ‘aantrekken’ van nieuwe mensen.


LIJST GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2018


1.     Patrick LANSENS

2.     Jessy SALENBIEN

3.     Stijn RAMBOER

4.     Carole HIMPENS

5.     Kelly TANGHE

6.     Dirck DEVREKER

7.     Urbain SCHARMIN

8.     Laura COOLS

9.     Danny GOTELAERE

10.   Els CUVELIER

11.   John EECKLOO

12.   Tania DE VLAMINCK

13.   Natasja SIOEN

14.   Roy VANDENDRIESSCHE

15.   Heidi MEULEMEESTER

16.   Twiggy SYS

17.   Rik DUBOIS

18.   Anne-Marie SPRIET

19.   Dirk AMPOORTER


Comments